Paysage d'hiver au Lac Blanc dans le Massif des Vosges
Rando en raquette au le gazon du Faing.
Ontdek Gebergte de Vogezen Terug
Massif des Vosges - La nuit des refuges nordiques
Bergen schoonheid Op avontuur

Als poolonderzoekers, zonder blikken of blozen

De Noordse Trekkershuttennacht

De familie Fischer heeft in maart 2020 meegedaan aan de eerste Noordse Trekkershuttennacht. Uit de vijf voorgestelde activiteiten hebben Sabine, Vincent en hun kinderen Lucie (5 jaar) en Théo (8 jaar) gekozen voor het weekend Sneeuwschoenen & iglo op de Markstein. Ze kijken terug op hun weekend in de bergen.

Massif des Vosges - Préparation pour la nuit des refuges

In m'n 'ruck' neem ik mee...

Zaterdagochtend. We zijn bezig met het klaarmaken van onze rugzak, rucksack zoals ze het in de Elzas noemen:

●       Slaapzak

●       Sloffen

●       Toiletspullen

●       Extra setje ondergoed

●       Zaklamp

●       Camera

●       Wat snoep in geval van een suikerdip

De regels zijn voor het hele gezin hetzelfde. Vandaag reist iedereen licht. Ja logisch, want je moet zelf je spullen dragen. Maar waar gaan we eigenlijk heen in onze skikleding? Naar de Markstein waar we een bijzonder weekend gaan doorbrengen in de buitenlucht.

Poolexpeditie

Amper aangekomen en de kinderen weten meteen waar ze zijn. Ze staan op het punt om de Grenouillère af te dalen waar ze hebben leren skiën. Vandaag wordt er echter niet geskied. We gaan afdalen, dat wel, maar dan op sneeuwschoenen. Een firstie voor het hele gezin! We pakken onze rugzakken, huren het materiaal en voegen ons bij de groep waar onze gids Pascal Garny al op ons wacht. Hij gaat ons een andere kant van de Markstein laten ontdekken, tot aan de Auberge Le Steinlebach. We hebben vaak langs dit chalet geskied maar we zijn er nooit gestopt.

Massif des Vosges - Randonnée en raquettes

De tocht kan beginnen. We praten met de andere wandelaars terwijl de kinderen een wedstrijdje doen wie het snelst kan. Het is wel even wennen, die sneeuwschoenen, maar je hebt het zo onder de knie. Eenmaal op stap verlaten we de skipistes en we banen ons een weg door de sneeuw. Alles is wit om ons heen. We dachten dat we de Markstein goed kenden en toch is het alsof we een nieuwe wereld ontdekken in deze Noordse belevenis.

Massif des Vosges - Randonnée en raquettes au Markstein

 Eskimo-pro's 

Na een wandeling van ongeveer 2 uur komen we aan bij het chalet. Pascal gaat ons uitleggen hoe je een iglo moet bouwen. De kinderen vinden het fantastisch en de volwassenen spelen het spelletje maar al te graag mee. Het dak is moeilijker dan je denkt, iedereen heeft er zo z'n eigen ideeën over. Een goede manier om het ijs te breken tussen de deelnemers. De zon begint al naar de bergtoppen Jungfrauenkopf en Trehkopf te zakken. Théo zou graag zijn iglo nog willen pimpen, Lucie is er allang klaar mee en gooit liever sneeuwballen naar haar broer. Hoog tijd om ons terug te trekken in het chalet.

Massif des Vosges - Atelier igloo
Massif des Vosges - Neige en famille
Massif des Vosges -Bataille de boules de neige

Sandra en Sébastien, de beheerders van de trekkershut, hebben alles al klaarstaan. Zo te ruiken is de munstiflette bijna gaar. Er hangt een ongelofelijke kaaslucht, maar daar mag je je niet door laten afschrikken! De smaak is een stuk milder dan de geur, en als je eenmaal geproefd hebt... Iedereen doet z'n schoenen uit, sloffen aan en maakt het zich gemakkelijk. Théo en Lucie gaan op zoek naar de slaapzaal en kiezen hun bedden. Ze zijn het (wonderbaarlijk) snel eens over wie op het bovenste bed slaapt en komen snel naar beneden om te eten.

 

Na een heerlijke, degelijke maaltijd en een paar gezellige potjes kaarten is het tijd om onder zeil te gaan. We moeten morgen in vorm zijn, want dan gaan we weer met Pascal op stap. Hij neemt ons mee naar andere onbekende plekken van de Markstein. En volgend jaar, als het weer meezit, dan doen we het nog een keer. 

Massif des Vosges - Repas dans un refuge
Massif des Vosges - Dormir dans un refuge
Massif des Vosges - Petit déjeuner à la nuit des refuges

De Noordse Trekkershuttennacht is in maart. Dé gelegenheid om in de huid van Davy Crockett te kruipen, misschien zonder het dierenvel maar wel met een warm winterjack! Hou je niet echt van de winterse kou, doe dan mee aan de zomerse versie, die elk jaar in juni wordt gehouden.

Vond je deze inhoud goed? Geef uw mening.

Bedankt voor het stemmen!

Matomo