Paysage d'hiver au Lac Blanc dans le Massif des Vosges
Rando en raquette au le gazon du Faing.
Ontdek Gebergte de Vogezen Terug
Op avontuur Winter

Je winterse wandeltocht in de bergen van de Vogezen voorbereiden

Leestijd : 1min
Quentin Cogitore Vosges qui peut !

In de winter zijn de berglandschappen een plezier voor het oog.

Bevroren meren, besneeuwde bergweiden, diepe naaldbossen, het is het ideale seizoen voor een duik in een sprookjesland! Als je 's winters wilt gaan wandelen in de bergen van de Vogezen, dan stel je je waarschijnlijk de volggende vragen: wat is een geschikte uitrusting? Hoe bereid ik mijn route voor? Waar ga ik 's winters wandelen? We zetten het allemaal voor je op een rijtje.

Wat is een geschikte uitrusting?

Kleding

Als je gaat wandelen in de winter, dan heeft het geen zin om meer dan drie lagen over elkaar aan te trekken. Met drie lagen kleding weer je de kou.
De eerste laag heeft als doel je droog te houden, dus die moet het zweet afvoeren dat je lichaam produceert tijdens je activiteit. Dit is de meest belangrijke laag vanwege het directe contact met je huid. Kies voor een merinos T-shirt met lange mouwen of voor ondergoed van een technische stof.
De tweede laag moet je lichaamswarmte vasthouden, denk dan aan een lichtgewicht jack van synthetische stof of een donsjekker.
De derde laag moet je beschermen tegen de weersomstandigheden. Deze laag moet dus water- en winddicht zijn en toch ventileren, zoals een jasje met een tussenlaag die het vocht van je lichaam evacueert en je tegelijk beschermt tegen regen en wind.
En natuurlijk draag je een muts om je hoofd warm te houden, en handschoenen.

Pas je kleding aan op je inspanningen.

In je tas

Zorg dat je altijd een setje droge warme kleding bij je hebt om niet aan de kou ten prooi te vallen als je 's winters een wandeltocht in de bergen gaat maken. Je stopt ze in een waterdichte zak in je rugzak.
Stop ook een wandelkaart en wat te eten en drinken voor onderweg in je tas. En vergeet niet je telefoon compleet op te laden voordat je vertrekt, want door de kou gaat de accu sneller leeg.

Hoe bereid ik mijn route voor?

De voorbereiding van een wandeltocht in de winter komt aardig overeen met die van een tocht in de zomer. Je kunt je route uitzetten en opslaan in een digitaal apparaat voor de afstand en de hoogtemeters. Maar het is van het grootste belang om een aantal zaken te onderschatten als je er in de winter op uit trekt.
's Winters is het vroeg donker. Vanaf 4 uur begint het al te schemeren en om 5 uur is het zo goed als nacht. Het is dus belangrijk dat je je route zo uitstippelt dat je voor de schemering weer terug bij af bent.
Ook nog: in de winter verplaats je je minder snel. Ben je gewend aan zomerwandeltochten, kies dan in de winter voor kortere afstanden want de weersomstandigheden kunnen je voortgang danig vertragen.
En dan een laatste punt: het weer kan snel omslaan in de bergen van de Vogezen. Hou het weerbericht van de plek waar je gaat wandelen nauwgezet in de gaten. Plan ook alternatieve routes in om je wandeling in te korten, mocht het weer omslaan.
Tip: sneeuwval en andere sneeuwinfo vind je in het sneeuwbericht van de Vogezen.
Klik hier voor tips voor winterwandelingen in de bergen van de Vogezen

Waar kun je in de winter wandelen?

Voor een winterwandeling in het Massif des Vosges zonder sneeuwschoenen kunt u in alle gebieden tussen 800 en 1000m wandelen. U bevindt zich in het bos, wat de aanwezigheid van sneeuw over het algemeen beperkt. Het is een idyllische omgeving voor een gezinswandeling omdat alle paden begaanbaar zijn. Jong en oud zullen iets vinden om van te genieten!

Het is meestal op de stoppelvelden dat de beste sneeuw wordt gevonden. Dus als u met sneeuwschoenen wilt wandelen, kunt u hogerop gaan om de prachtige winterpanorama's te ontdekken! Bevroren bergmeren wedijveren met dennenbossen in een magische sfeer.

U kunt ook gebruik maken van de speciaal aangelegde sneeuwschoenroutes in de skigebieden. Ze zijn gratis te gebruiken en u kunt de moeilijkheidsgraad van de route gemakkelijk bepalen dankzij de kleuren. Meer informatie vindt u op de websites van elk alpine of noords skigebied.

Let op: in de winter zijn de biotopen van het massief van de Vogezen bijzonder kwetsbaar. De fauna en flora vechten voor hun overleving in een hard klimaat. Het is belangrijk dat iedereen de ter plaatse aangegeven beschermingszones respecteert. Voor meer informatie, raadpleeg de beschermde gebieden en de adviezen voor een respectvolle praktijk op de website van het Regionaal Natuurpark van de Ballons des Vosges!

Moet ik bijzonder sportief zijn om in de winter te gaan wandelen?

Nee, winterwandelen in het Massif des Vosges is voor iedereen! Stelletjes, gezinnen met kinderen, vriendengroepen, iedereen kan gemakkelijk de paden van het Massief bewandelen.

Zorg ervoor dat u uw route aanpast aan uw fysieke conditie, dat u goed uitgerust bent en dat u goed geïnformeerd bent over uw route en de weersomstandigheden (met name het risico van lawines). De beste manier om in de winter met wandelen te beginnen is een route in een skigebied te nemen, te beginnen met de gemakkelijkste routes, meestal groen en blauw gemarkeerd.

Drie tips voor een winterwandeling met het gezin

Kies een route die geschikt is voor iedereen: kies, afhankelijk van de leeftijd van de deelnemers, voor een tussenliggende route waarbij iedereen gewoon kan genieten van de schoonheid van de natuur.
Plan een snackpauze: wat is er lekkerder dan met je gezin midden in de natuur samen te komen met een warme chocolademelk uit een thermosfles
Neem droge kleren mee op de terugweg: ideaal om te vermijden dat je het koud krijgt aan het einde van je wandeling!

Vond je deze inhoud goed? Geef uw mening.

Bedankt voor het stemmen!

Matomo