Paysage d'hiver au Lac Blanc dans le Massif des Vosges
Rando en raquette au le gazon du Faing.
Ontdek Gebergte de Vogezen Terug
Hôtel 48° Nord - Au menu du jour
Bergen schoonheid

Les saveurs et les cueilleurs

Leestijd : 3min

Kooklessen à la 48° Nord

Frédéric Metzger beschouwt zichzelf niet als een chef in de traditionele zin van het woord. Hij is in eerste instantie een groot natuurliefhebber. Tijdens zijn 'pluk’tochten in het bos voelt hij zich een soort druïde. Terug in de keuken wordt hij smaakalchemist. Eens per maand deelt de Smakenschepper van 48° Nord zijn wereld met twee uitverkorenen. Ontdek met je partner deze 'pluk & kook'-les in Hotel 48° Nord. 

8 uur

Aankomst in hotel 48° Nord in de bergen bij Breitenbach. De ‘hyttes’ zijn nog in volle rust en een en zee van wolken bedekt de lagergelegen Vallei van Villé.

Hôtel 48° Nord - Mer de nuages

Vanochtend hebben we een afspraak met Frédéric Metzger. Hij wacht ons op aan de ontbijttafel. Pet op de test, glimlach in z'n baard, mouwen opgestroopt tot over z'n tatoeages, hij staat klaar in de startblokken om zijn kleur te bekennen: vandaag gaan we de codes van de gastronomische keuken verpulveren.

En we beginnen met... eten. Geen betere manier te bedenken om een culinaire dag te beginnen. We maken kennis met een biosapje Made in Alsace en een verse brioche van banketbakster Claire Artaud. Na een gezellige discussie toont Frédéric ons het mandje met biologische en plaatselijke producten van de dag:

●        Aardperen

●        Boerenkool

●        Kroten

●        Plattekaas

●        Varkensvlees

 

Wat gaan we vandaag maken? "Ik weet het nog niet. Waar heb je zin in?"

Met Frédéric is koken een kwestie van 'zin hebben in'. Dus stellen we het menu van de dag samen. Een amuse, 2 voorgerechten, 1 hoofdgerecht en 1 nagerecht.

 

9.15 uur

Na het ontbijt binden we een schort voor en gaan we naar buiten. De gerechten van Frédéric Metzger krijgen vorm in de natuur. Gelukkig zit het weer mee. We vertrekken met onze mandjes het bos in via het pad bij het hotel. In de loop van onze wandeling ziet hij hier een eetbare plant en daar een smakelijke paddenstoel. We plukken klaverzuring, plantenwortels, wat berkenschors en een handje dennennaalden. Frédéric moedigt ons aan om onze zintuigen te gebruiken. We ruiken en proeven wat we plukken om een idee te krijgen van de smaak. Deze half culinaire, half pedagogische wandeling eindigt in de biologische moestuin van 48° Nord, waar Frédéric met enige trots een rondleiding geeft. Al veel fijnproevers hebben in de afgelopen zomer en najaar in het restaurant Table 48° Nord gesmuld van de verse producten uit zijn moestuin.

Hôtel 48° Nord - Frederic Metzger cuillette

Frédéric Metzger in de biologische moestuin van hotel 48° Nord, oogst van de zomer.

10.20 uur

Terug in het restaurant is het hoog tijd om in de keuken aan de slag te gaan. Fred (na een uur in de natuur is er wat ijs gebroken) gaat ons voor in zijn heiligdom: zijn keuken, waar we groenten en vlees gaan verenigen met onze oogst uit het bos.

Frédéric verdeelt de taken en zet zijn ploeg aan het werk. We hebben onze schorten amper om of we zijn al druk aan het hakken, snijden, bakken en braden. Frédéric brengt ons een paar insiderstechnieken bij. Het lijkt zo simpel als hij het voordoet...

Onze lunch begint vorm te krijgen en de geuren in de keuken doen ons likkebaarden.

Hôtel 48° Nord - La cuisine
Hôtel 48° Nord - Frédéric Metzger en cuisine
Hôtel 48° Nord - Au menu du jour

12.30 uur

Fred moet een lach onderdrukken als we bezig zijn met het opmaken van de borden. Ook al doen we zo ons best om creatief te zijn, we hebben nog een heleboel te leren. Een laatste hand en hop, naar de eetzaal.

Op het menu van vandaag:

●        Amuses: taco's van plantenwortels, boerenkool en gerookte plattekaas

●        Starter: gebakken gedroogde aardperen met een roomsaus van stuifmeel

●        Hoofdschotel: varkensvlees en rode biet in karnemelk

●        Toetje: Smulgranen

Emil Leroy-Jönson, directeur van het Landscape Høtel 48° Nord, schuift bij ons aan. Hij kiest de wijnen bij elk gerecht, als groot liefhebber en kenner van elzaswijnen. Toe maar!

 

Eindelijk mogen we proeven en... nah, genoeg gelezen! Hopelijk hebben we je smaakpapillen wakkergeschud. Wil je meer weten? Dan kun je het beste op jouw beurt het schort omdoen bij Frédéric Metzger in de keuken.

 

Elke maand een cursus, op aanvraag

Aantal deelnemers: 2 personen

Tarief: € 150/persoon

Vond je deze inhoud goed? Geef uw mening.

Bedankt voor het stemmen!

Matomo