Paysage d'hiver au Lac Blanc dans le Massif des Vosges
Rando en raquette au le gazon du Faing.
Ontdek Gebergte de Vogezen Terug
Se rapprocher de la faune sauvage
Bergen schoonheid Time out!

Tussen de wilde dieren

5/5
Leestijd : 3min

De natuur heeft het goed voor elkaar: de biodiversiteit is verbazingwekkend en de relaties tussen de verschillende diersoorten onderling zijn fascinerend.

Om het leven op onze planeet te beschermen en de ogen van jong en minder jong te openen, is het belangrijk dat we ons milieu kennen. Hier volgt een kort overzicht van dieren die je in de Vogezen tegen het lijf kunt lopen.

Wilde dieren spotten

Het doel van ons verblijf is eenvoudig: de sfeer van de Vogezen opsnuiven door de tijd te nemen om de natuur te observeren. We hopen in onze wandeltochten wilde dieren te ontmoeten in hun natuurlijke leefomgeving. We zijn zo nieuwsgierig dat we van tevoren een roadmap hebben opgesteld met de plekken in de Vogezen waar we de dieren zouden kunnen vinden. Op naar de dierenwereld!

info : De vereniging Vosges en Marche organiseert aquarel- en pastelvakanties voor een originele en kunstzinnige kijk op de Vogezen. Elk seizoen z’n charme en de inspiratie volgt vanzelf. Info op www.vosgesenmarche.com

Een nacht tussen de herten 

Het is pikdonker en we wachten geduldig op het burlen van de herten. Na een half uur horen we schorre kreten… ja hoor, dat is ‘em! Op slechts een paar meter van ons komt er een hert het bos uit om zijn unieke show te vertonen. Het wordt weer stil en het dier beweegt niet, alsof hij even op adem moet komen. Helemaal gelukkig keren we terug naar ons vakantiehuisje om over dit bijzondere moment na te praten.

Observer le grand cerf
Point info :

Om de herten te horen burlen, ga je in de bronsttijd (tussen half september en half oktober) naar de Vogezen.

A la croisée des mondes

Ontmoeting van twee werelden

In de bossen en op de vlaktes van de Vogezen leven de planten- en de dierenwereld in een perfect evenwicht. Tijdens elke wandeling kijken we goed om ons heen om bijzondere planten te ontdekken.

Een groot aantal voor publiek opengestelde tuinen geven een overzicht van de flora van de Vogezen.

Massif des Vosges - Vagabondage animal

Dwalende dieren

Aan het eind van de dag trekken we er met onze berggids Francis op uit om gemzen te zoeken. Na een paar minuten lopen, zien we twee grazende gemzen tegen een berghelling. We houden ons zo stil mogelijk om de dieren rustig te laten knabbelen van een takje gentiaan en om wat nevelige plaatjes te schieten.

Het goud van de toppen van de Vogezen

De Hoge Vogezen hebben twee bijzondere natuurschatten: narcissen en valkruid. De narcis bloeit in het voorjaar en staat om het jaar centraal in het Narcissenfeest van Gérardmer. Valkruid groeit hoog in de bergen en is erg in trek in de farmaceutische sector vanwege de ontstekingsremmende werking.

Jonquilles Vosgiennes
Point info :

Het Narcissenfeest is een grote gebeurtenis in de Vogezen. Om het jaar in april trekt het bloemencorso van Gérardmer duizenden bezoekers.

Nachtuilen en vroege vogels

Vanaf zijn rots van zandsteen lijkt het alsof de raaf ons uitdaagt met zijn hooghartige houding. Deze roofvogel is sinds het begin van de jaren 2000 weer terug in de Vogezen. Even verderop, midden in de bossen van de Vogezen, vereert de dwerguil ons met een bezoek. Dit uiltje van slechts 17 centimeter is niet makkelijk te vinden! Maar met een dosis volharding en wat deskundige tips is het ons toch gelukt.

Grand tétras
Point info :

Voor een 100% vogelvakantie ga je naar de Renardière in de Noordelijke Vogezen, een chambre d'hôte waar de natuur de boventoon voert.

Vond je deze inhoud goed? Geef uw mening.

Bedankt voor het stemmen!

Matomo