Paysage d'hiver au Lac Blanc dans le Massif des Vosges
Rando en raquette au le gazon du Faing.
Ontdek Gebergte de Vogezen Terug
Vosges Centrales - Vue depuis le château de Pierre Percée

Midden-Vogezen

De Midden-Vogezen hebben iets geheimzinnigs: de stenen en grond tussen de Mont Sainte-Odile, de Donon, de burcht Haut-Koenigsbourg en de Champ du Feu stralen een eeuwenoude energie uit. Onzichtbaar, maar duidelijk voelbaar. Haal het onderste uit de kan! Trek eropuit in de bossen, beklim de rotsen en laat de goedaardige, weldadige uitstraling van deze plek op je inwerken. Wie weet, misschien ontdek je tijdens een wandeling ook nog andere geheimen van de Midden-Vogezen.

In 1 woord

BREUKLAAG

Dit is een natuurlijk verschijnsel, en wel de overgang van zandsteen naar graniet. Hoe hoger je klimt, hoe beter je het ziet.

Vosges Centrales - Le Sotré

Streeksprookjes : De Sotré

Het verhaal gaat dat er in de bossen van de Vogezen een soort kabouter woont. De zogenaamde Sotré is een in het rood geklede dwerg met een haakneus, kromme tenen, rode kleren en een zwarte hoed. Hij doet de hele dag niets anders dan dommelen. Onderin een put, in een verlaten dierenhol... Maar bij het vallen van de nacht wordt hij wakker en rent hij al springend en dansend door het bos. Zijn luiheid doet niet onder voor zijn snoeplust. Vandaar dat hij vaak stiekem boerderijen bezoekt, hun voorraden plundert en de dieren plaagt. Ja, een echte guit! Maar toch is hij de boeren te goeder trouw. Hij stoft het huis, verzorgt de dieren en wiegt de kinderen in de maneschijn. Maar maak je hem boos, dan ben je de pineut!
Mocht je de Sotré tegenkomen, weet dan dat hij verrassingen haat. Doe alsof je hem niet ziet, dan weet je zeker dat hij niet boos wordt.

SCHATTEN IN DE MIDDEN-VOGEZEN 

Wandelen, ontmoeten, wijs worden en je vermaken

Er zijn er die graag wandelen, maar het al snel zat zijn. En dan heb je degenen die wandelen haten, maar wel graag bezienswaardigheden bekijken.
Voor hen, maar ook voor alle anderen, hebben de Midden-Vogezen een nieuwe draai aan het wandelen gegeven. Wandelen wordt 'street-artig', historisch, ludiek. Of je een schat gaat zoeken met je smartphone (geocaching), of een reis maakt door de middeleeuwen, of de streek met een greeter ontdekt, dan maakt het niet meer uit of je 1, 5 of 10 kilometer aflegt!

Vosges Centrales - Lac de Pierre Percée

Ploef ploef!

Water is verkwikkend en staat voor waterpret in het meer van Pierre-Percée en dat van La Plaine. Zwemmen, roeien, dat doe je op het water. Je kunt ook de natuur op de oevers afstruinen.
Water is rustgevend en nodigt tot ontspanning. Water verwarmt je en geeft je nieuwe energie in een spa.
En dan is water ook nog mysterieus, er zijn veel legendes waarin water een belangrijke rol speelt. Ontdek deze geheimzinnige kant op de oevers van het meer Lac de la Meix en bij de watervallen.

Vosges Centrales - Rando VTT

Het stalen ros 

Trappen, door bergen en dalen, zo zie je het leven eens in het groen. Waarschijnlijk niet het groen van de beroemde trui van de beste sprinter, je fietst tenslotte in eigen tempo, op de kracht van je kuiten of die van de accu van je e-bike. Groen, dat is de kleur van de route die je neemt en van de natuur om je heen.
En na ik-weet-niet-hoelang doortrappen, mag je je eindelijk laten vertroetelen. Hier staat een échappée uit het peloton voor een smul- of rustpauze, of allebei!

Vosges Centrales - Sentiers de mémoire

Onuitwisbare herinneringen 

De Vogezen hebben altijd al een non-conformistische kant gehad. Het gebergte heeft die vrijheidsgeest ingefluisterd bij de bergbewoners die zich nooit zomaar laten kisten. Het Vogezenfront, het concentratiekamp Struthof, fort Mutzig en het herdenkingsmuseum Mémorial de l'Alsace-Lorraine, volg de sporen van de echte non-conformisten uit het verleden.

Vond je deze inhoud goed? Geef uw mening.

Bedankt voor het stemmen!

Matomo