Paysage d'hiver au Lac Blanc dans le Massif des Vosges
Rando en raquette au le gazon du Faing.
Ontdek Gebergte de Vogezen Terug
Vosges du Sud - 1000 Etangs vue du ciel

Zuidelijke Vogezen

Elzas en Franche-Comté schudden elkaar de hand op de top van de Zuidelijke Vogezen. Hun ontmoeting is uitgelopen op een verrassende, kleurrijke streek met de vastberadenheid van de wielrenners die de Planche des Belles Filles bestieren, de kracht van de kirsch van Fougerolles, de stoutmoedigheid in het werk van Le Corbusier, de levenskracht van de wind die over de velden van de Ballon d'Alsace waait, de geheimzinnigheid die huist op het Plateau van de Duizend Meren.
Sportief, geïnspireerd, talentvol, natuurlijk, dit zijn een aantal van de karaktertrekken die de veelzijdige identiteit bepalen van deze streek. Durf je de ontmoeting aan?

In 1 woord

MEERTJES

Een duizendjarige gletsjer, allang verdwenen, heeft het landschap gevormd. En wat is daar van over? Het Plateau van de Duizend Meren: een en al vredige waterplassen tussen heidevelden en bossen, de Zuidelijke Vogezen lijken zo een beetje op Finland.

Vosges du Sud - Lac Sewen
Streeksprookjes

Het meer van Sewen

Aan de voet van de Ballon d'Alsace ligt een meer dat naar zeggen geen bodem heeft. En wel hierom: heel lang geleden, op een zomerse zondag, hing er onweer in de lucht. Een rijke boer, meer bezorgd om zijn oogst dan om zijn zondagse verplichtingen, besloot de roep van de kerkklokken te negeren. Hij trok eropuit om zijn hooi te keren. Terwijl hij daarmee bezig was, brak een lichtflits de hemel. De grond scheurde open onder zijn voeten. Hij werd met paard en al opgeslokt door de kloof. Toen begon het ook nog eens keihard te regenen en het water overspoelde het land van de goddeloze boer. Toen de woede des hemels tot rust kwam, was de plek een bodemloos meer.
Nu nog drijven er op warme zomeravonden dwaallichten op het meer van Sewen. Een natuurlijk verschijnsel of een verschijning van de boer? Zeg jij het maar!

SCHATTEN VAN DE ZUIDELIJKE VOGEZEN

Vosges du Sud - Sentiers VTT

Koplopers van de Tour

Thibaut Pinot mag wel uitkijken als jij de strijd tegen de bergpassen en de bergtoppen aangaat op de Historische Route van de Tour de France! Fiets je niet graag op de weg? Pak dan een van de mtb-routes over de bospaden van de Zuidelijke Vogezen. Ook de minder geharde kuiten overtreffen zichzelf op hun e-bikes.
En wil je je uitleven ook al ben je geen fan van het stalen ros, dan zijn er genoeg andere buitenactiviteiten te beoefenen in de Zuidelijke Vogezen. In de zomer trek je in een bomenparcours op de meest onmogelijke manieren van boom naar boom. 's Winters perfectioneer je de kunst van het slingeren als je de skipistes afdaalt.

Vosges du Sud - Lac de Maslsaucy

Langs het water

Er is overal water in de Zuidelijke Vogezen. Ben je niet het Plateau van de Duizend Meren aan het verkennen, dan ben je misschien aan het vissen in een meertje of volg je de beken in de bossen op zoek naar een waterval.
In het zomerseizoen geef je gehoor aan de roep van het water van de Malsaucy en de Ballastières. Is het niet om te zwemmen, dan is het om watersporten te beoefenen.
En wil je weten hoe de streek eruitziet vanuit de lucht? Maak een ballonvaart en vertel ons zelfs de kleinste details, tenzij je hoogtevrees hebt natuurlijk.

Vosges du Sud - Ambiance randonnée

Reizen door de geschiedenis

Hoe heeft het stadje Champagney bijgedragen aan de afschaffing van de slavernij tijdens de Franse Revolutie? Waarom koos Le Corbusier Ronchamp als plaats voor zijn beroemde kapel? Heeft de kers echt het leven van een graafschap beïnvloed? Wat schuilt er in de talloze mijnen van de Zuidelijke Vogezen? Wat beschermden de talloze burchten en forten van de streek?
En dit is nog maar een greep uit alle vragen die je je eigenlijk nog niet eens gesteld had. Wil je de antwoorden? Dat komt goed uit. De Zuidelijke Vogezen lezen zich als een open geschiedenisboek dankzij het rijke verleden via cultureel erfgoed, de architectuur en de militaire erfenis.

Vosges du Sud - Cueillette de cerises à Fougerolles

De Zuidelijke Vogezen laten zich in alle hoeken ontdekken.  

Na het bewonderen van de prachtige landschappen, het opsnuiven van de boslucht, het luisteren naar het gekabbel van de beken en het voelen van de frisse lucht, breekt de tijd aan voor proeven en ruiken: de subtiele smaak en geur van blauwe bosbessen, geplukt in de bergen bij het dorp Belfahy. En de onverwachte kracht van de kers in de vorm van kirsch of griottines bij de distilleerders van Fougerolles. Heb je dan nog niet genoeg, stop dan bij een van de vele kleinschalige brouwerijen en makers van streekproducten. Ze laten je graag proeven van hun honing, kazen en ambachtelijke bieren. We kunnen het maar niet vaak genoeg zeggen, het gebergte de Vogezen is gul en dat zet aan tot smullen!

Vond je deze inhoud goed? Geef uw mening.

Bedankt voor het stemmen!

Matomo