Paysage d'hiver au Lac Blanc dans le Massif des Vosges
Rando en raquette au le gazon du Faing.
Ontdek Gebergte de Vogezen Terug
Het bosbad in

Sylvotherapie

3/5
Wie ben ik? Een raadspel voor ontspanningsdeskundigen!

De kunst van het verjongen dankzij de bossen van de Vogezen

Zit je klaar? Top, daar gaan we! Ik ben een nieuwe therapie die sterk in opkomst is. Ik kom uit Japan en ben geboren in de jaren zeventig. Wetenschappelijke onderzoeken hebben mijn onbegrensde heilzame werking op de gemoedsgesteldheid, creativiteit en immuniteit bewezen. Ik word in het bijzonder in het oosten van Frankrijk beoefend: in de dichte bossen van het Gebergte de Vogezen, een milieu met veel verschillende boomsoorten, wat gunstig is voor de verspreiding van natuurlijke etherische oliën. In de vorm van een bezinningswandeling help ik je om je terug te brengen tot de essentie en één te worden met de natuur. Ik schud je vijf zintuigen wakker en stimuleer je gevoelens door de interactie met het bos. Ik geef je nieuwe energie onder begeleiding van een gespecialiseerde bergbegeleider, alleen of met een groepje. Mij ervaren bestaat uit een omhelzing met of het aanraken van een krachtige boom. Ik word ook 'bosbad' or shinrin-yoku genoemd.
Ik ben... de sylvotherapie!

Bain de forêt
Manuela Peshmann Vosges du Nord
Bosbad - handleiding

Eén worden met de natuur in 6 stappen

1. Stop op een rustige plek in het bos
2. Kies een gezonde boom die je aandacht trekt
3. Loop rustig naar hem toe en 'maak kennis'
4. Bekijk de boom van dichtbij en leg een hand op zijn stam om contact te maken
5. Daarna leun je met je rug tegen de boom, of je omarmt de boom, en snuift zijn geur op
6. Concentreer je op wat je aan de boom kwijt wil en op de weldaad die je wenst te ontvangen

Je kunt je ogen sluiten en verschillende dingen voelen, afhankelijk van je gevoeligheid. Begeleiders voor tochten in de bergen zijn getraind in sylvotherapie. Met een zachte stem helpen ze je verbinding te maken met de natuur en je open te stellen voor de heilzame werking via specifieke oefeningen. Elke gids heeft een eigen specialiteit (fauna, flora, sofrologie, wandeling met verhalen): voor iedereen een eigen bosbad!

Alle excursies met begeleiding staan op  een hieraan gewijde pagina

 

HET BOSBAD VOLGENS ALBANE ! 

Boswellnesswerkster!

"Sylvotherapie is een wandeling die als enige doel een complete ontspanning en ontkoppeling van de dagelijkse routine heeft. Dit gebeurt via een duik in het hart van het bos, waar je loslaat om jezelf beter terug te vinden. Het bosbad is in eerste instantie een zintuiglijke bezinningstocht waarin het lichaam weer een centrale plaats krijgt dankzij de tot rust gekomen geest. Door het ontdekken van de natuur ontdekken we uiteindelijk onze eigen natuur.”

 

Albane LESSARD Bergbegeleidster in het middelgebergte van de Vogezen
Victor, 32 jaar, heeft de sylvotherapie getest: 

Een echt stadsmens in een bosbad! 

Tijdens een uitje met een clubje vrienden in de Vogezen neemt Victor zijn eerste bosbad in gezelschap van Alain, bergbegeleider. Hij beleeft een zeer intieme ervaring met de natuur dankzij het ontwaken van de vijf zintuigen. Het begint met een wandeling die gericht is op ademhalingsoefeningen zodat het lichaam zoveel mogelijk zuurstof opneemt en de geest afgeleid wordt van de dagelijkse beslommeringen. De geuren van het hout overweldigen hem. Een korte pauze voor het proeven van een dennenknop... Hmmm, smaakt naar grapefruit? Van het pad af spelen de talloze nuances van het groen met zijn verbeelding, net zoals toen hij klein was. Een fijne herinnering. Hij is compleet geabsorbeerd en heeft het gevoel dat hij één is met de natuur om hem heen. Even stoppen om een sterke boom die zijn aandacht trekt goed te bekijken. Hij gaat langzaam naar de boom toe en laat zich leiden door de kalme stem van Alain. Hij neemt de tijd, raakt de schors aan, kijkt naar de kleinste details en vergeet de tijd. Hij sluit zijn ogen en laat zich wiegen door het gezang van de vogels, het briesje dat de bladeren beweegt. Hij laat alles los om weer in verbinding te komen met deze authentieke natuur. Deze innerlijke rust geeft hem een goed gevoel. Hij vertelt ons dat hij deze techniek nu gebruikt om beter om te kunnen gaan met het stressige stadsleven.

Vond je deze inhoud goed? Geef uw mening.

Bedankt voor het stemmen!

Matomo