Paysage d'hiver au Lac Blanc dans le Massif des Vosges
Rando en raquette au le gazon du Faing.
Ontdek Gebergte de Vogezen Terug
Hôtel 48° Nord - Frédéric Metzger en cuisine
Ontdek

Een authentieke, smakelijke keuken

Een van de betere manieren om de Vogezen te doorgronden is via het bord: proef onze streekgerechten die hun oorsprong vinden in een land met pit!

paté de truite

Ooit van forelpastei gehoord?

Het recept van de forelpastei is in de 16e eeuw uitgevonden in een klooster. In die dagen schonken de boeren uit Remiremont en omgeving forel aan de nonnen ter onderhoud van de goede relatie. Zij maakten er met een vleugje creativiteit dit verfijnde gerecht van.

Deze specialiteit van Remiremont is een rechthoekige of ovale pastei gevuld met een dikke vulling van brood en forel, in witte wijn gemarineerde forel en tuinkruiden.

FA Schnepfenried-Prépartion tourte

De 'tourte' van het Munsterdal

Deze hartige taart uit het Munsterdal, ook wel 'tourte vosgienne' genoemd, heeft een Elzas- en een Lorraine-variant en is een traditionele gang van het melkersmaal zoals het in een ferme-auberge geserveerd wordt. Staat in een handomdraai op tafel en altijd een succesnummer voor ieders smaakpapillen! Bladerdeeg, varkensvlees, knoflook en sjalotten zijn de hoofdingrediënten. Goudbruin op de bovenkant, roze vanbinnen, smeuïg en ietsje vettig, koud geserveerd als voorgerecht met sla, smullen maar!

GAMBSHEIM - Restaurant la Forge

De 'chaude meurotte', beter bekend als de 'salade vosgienne'

Een ideaal zomergerecht, maar in de winter kan ook vanwege de warme sladressing, en zo gemaakt: wat uitgebakken spekjes, een gepocheerd ei, sla en gebakken krielaardappels, een flinke lepel dikke room, en klaar is Kees!

Het traditionele recept gebruikt paardenbloemensla, maar een krulsla is ook prima. Deze eenvoudige salade smaakt heerlijk bij quiches en tourtes (hartige taarten).

Brimbelle - Dégustation de la tarte aux myrtilles

Wilde bosbessen

Al bij het aanbreken van de zomer hullen de bergtoppen van de Vogezen zich in een blauwe mantel van 'brimbelles', de jacht op wilde bosbessen kan beginnen! Weet je ze te vinden? De bosbessenstruiken zijn laag en groeien graag op de bergweiden van de Hoge Vogezen. Hun kleur varieert van paars tot zwart, de besjes zijn namelijk niet allemaal tegelijk rijp. Pas op dat je de takjes niet beschadigt bij het plukken.

Na de inspanning wordt er gesmuld: taart, jam, in koekjes (nonnettes en trésors des Ballons), siroop of gewoon los uit de hand, wilde bosbessen zijn verrukkelijk. Een blauwe glimlach is het bewijs! 😊

Er bestaan regels voor het plukken die per plaats variëren: op sommige plaatsen mag je niet meer dan 2 kilo en op andere maximaal 5 kilo per dag plukken. Raadpleeg het plaatselijke reglement voordat je eropuit trekt.

Vond je deze inhoud goed? Geef uw mening.

Bedankt voor het stemmen!

Matomo