Paysage d'hiver au Lac Blanc dans le Massif des Vosges
Rando en raquette au le gazon du Faing.
Ontdek Gebergte de Vogezen Terug
Munster
Lekkerrrrrrrr

Streekproducten uit het Gebergte de Vogezen

5/5

Ontdek de authentieke producten van een streek waar eeuwenoude tradities hun plaats hebben.

Munster Bargkas

De munsterkaas op z'n lekkerst

Een zachte kaas met gewassen korst die bekend staat om z'n vrij sterke persoonlijkheid. In Lorraine wordt munsterkaas géromé genoemd. Je kunt deze kaas op alle manieren eten: tussen twee schijven aardappel, op de boterham, in een sausje voor bij het vlees, ... Het is een kaas met  beschermde herkomstbenaming, AOP. Ontdek hoe de kaas gemaakt wordt op de schilderachtige « Kaasroute ». 

Bonbons des Vosges

Zuurtjes uit de Vogezen

Wist je dat een van de drukstbezochte plekken in de Vogezen een snoepfabriek is? Ga naar de fabriek in Plainfaing voor een bezoek en proef de beroemde zuurtjes uit de Vogezen. Er is voor ieder bekje een spekje: ze smaken naar dennenknoppen uit de Vogezen, bergamot, bosbessen, honing uit de bergen, framboos, maar ook klaproos. Van verspilling geen sprake, zelfs de kruimels hebben een bestemming: ze vervangen suiker en geven thee of gebak een aparte smaak. Is het daar te druk, dan ben je van harte welkom bij andere snoepmakers in Gérardmer (bioboerderij) en la Bresse.

Fruit en planten in alle geuren en kleuren

Siroop, jams, kruidenthee, etherische oliën, vruchtenwijnen, om heerlijk van te smullen. De geuren en kleuren zijn natuurlijk van eigen bodem: dennen, mirabellen, bergamot, bosbessen, gentiaan, fruit en planten uit de natuur.

Cueillette cerises Fougerolles

De kers van Fougerolles

Ooit van de Kersenstreek gehoord? De kers is hét fruit van Fougerolles. Ontdek hoe kirsch gemaakt wordt, een brandewijn die gebruikt wordt in cocktails, in gerechten en als slaapmutsje (zonder overdrijven natuurlijk). Kirsch is een van de hoofdbestanddelen van het plombière-ijs, maar ook lekker over de plattekaas na een melkersmaal. Een andere specialiteit met kirsch zijn de griottines van Fougerolles. Dit zijn morellen op kirschlikeur die je zo eet of in zoete of hartige gerechten verwerkt.

Distilleerderijen

Grandes Distilleries Peureux, Paul Devoile, Metté, Windholz zijn enkele beroemde distilleerderijen in de Kersenstreek en Ribeauvillé. Brandewijn van mirabellen, sleepruimen, vlierbessen of lijsterbessen, likeuren en andere streekdrankjes van planten en fruit, maar ook de whisky's en gin van de familie Miclo, kortom, een ruime keuze uit dranken. Geniet volop, maar drink met mate.

Mineraal- en bronwater

Wattwiller, Lisbeth, Carola, Celtic, Valon, Contrexéville en Vittel, aan bronnen ontbreekt het niet. Sommige bronnen werden al gebruikt door de Romeinen. Door het uitzonderlijke minerale evenwicht en de extreme zuiverheid is het water in elke zin een natuurlijke bron van welzijn. De bronnen van Soultzmatt, Carola en Wattwiller dragen het label Valeurs Parc vanwege hun plaatselijke belang en hun inzet voor het behoud van de biodiversiteit en het natuurlijk erfgoed.

De jams en confituren van Climont

In La Salcée zet de tweede generatie de traditie voort van het bereiden in koperen ketels van jams en confituren. Zonder geleer- en conserveermiddelen, alleen maar vruchten en suiker. In dit bedrijf van het label Levend Erfgoed (Patrimoine Vivant) gaan een dertigtal soorten over de toonbank, gemaakt van hondsroos, morel, mirabel met kaneel, wilde appel, bosbes, en niet te vergeten de fameuze kerstconfituur...

Uniek in Europa: ontdek ter plekke de vijf eeuwen geschiedenis van de jam in het eerste Jammuseum in een bus.

De jams en confituren van Climont
Vond je deze inhoud goed? Geef uw mening.

Bedankt voor het stemmen!

Matomo