De klim naar de top van de Ballon d'Alsace is een van de zeven bergpassen van het label 'Route Historique du Tour de France'.
De Tour de France nam in 1905 - 2 jaar na de eerste ronde - voor de eerste keer de Ballon d'Alsace op in een etappe. In datzelfde jaar en het jaar daarop was René Pottier de eerste wielrenner die de top bereikte en de etappe won. Henri Desgranges, de oprichter van de Tour, liet voor dit wapen- en trappersfeit niet ver van de top een monument neerzetten.
Een tussenstop ter ere van deze 'Eerste koning van de bergen' is een must. De Vogezen hebben vast aan hem de reputatie van de klim van de Ballon d'Alsace te danken, die in 2019 het label 'Route Historique du Tour de France' ontving. Deze klim is hiermee nummer 7 van de mythische Franse bergpassen van de Tour. Hij begint ter hoogte van de Roche du Cerf bij Lepuix (549 m) en eindigt op de top van de Ballon (1.173 m). Via 11 informatieborden krijgen de amateurwielrenners, die in het wielzog van de kampioenen van de Tour rijden, in één oogopslag alle info om hun inspanningen op af te stellen (afstand, hellingpercentage, link met de Tour de France).
In de sporen van de kampioenen en de Gros Léon
De Franse Wielrennersfederatie heeft de Vogezen uitgeroepen tot 'Fietsland'. Het Gebergte de Vogezen is koploper in de moeite die ze steken in het veilig en comfortabel toegankelijk maken van de meest populaire bergpassen. Als middelgebergte zijn de Vogezen ideaal voor beginnende wielrenners, en natuurlijk ook voor aanstaande kampioenen, met een aantal spannende uitdagingen in de bergpassen van de Schlucht, Grosse Pierre, Ballon d'Alsace en de Markstein.
Klaar om je te meten aan de in de Vogezen geboren en getogen Christophe Mengin? Deze professional droeg in 2002 de bolletjestrui. Ontdek tijdens een verblijf in een Accueil Vélo-accommodatie de parels van de Vogezen in een tijdrit of op een parcours van een eerdere Tour. Op geen andere plek ter wereld worden je inspanningen beloond met het adembenemende uitzicht op de beroemde blauwe lijn van de Vogezen, die Jules Ferry zo dierbaar was. Ben je een dauwtrapper? Dan geniet je van de dartelende gemzen op de bergweiden en op de ijsvelden van de Ballonnen voordat je in een ferme-auberge ontbijt met een flink stuk bosbessentaart vol antioxidanten. Ach, misschien nog tijd voor een laatste race met de favoriete mascotte van de Tour de France? De bezemwagen Gros Léon uit de Vogezen is al 11 jaar koploper van de Tour. Hij gaat vooraf aan de reclamewagens. Zoals elke zichzelf respecterende topsporter traint hij de rest van het jaar op de wegen van de Vogezen die onderhoudt voor jouw fietscomfort.
Zou het je lukken om etappewinnaar in de bergen van de Vogezen te worden?
Sinds 2012 was La Planche des Belles Filles vijf keer de finish van een etappe van de Tour de France, en wordt beschouwd als een must in deze legendarische wielerrace. De bergpas is korter dan die van de buren met een klim van slechts 6 kilometer, maar uiterst pittig met stukken van 13% en een eindmuur met een helling van 20%.
Een spannende etappe waarin kampioenen zoals Christoper Froome, Vincenzo Nibalia en Tadej Pogacar zich hebben bewezen. Klaar om je te meten met deze reuzen?
Ook al is deze klim een kuitenbijter, hij gaat door de mooiste landschappen. Helemaal als ineens de Ballon de Servance voor je opdoemt. La Planche des Belles Filles is geen makkie, maar wat een beloning als je aankomt op de top en uitkijkt over de vallei!
En wie weet, misschien kom je er Thibaut Pinot tegen, de wielrenner die hier opgegroeid is en traint op de wegen in dit gebied.
Misschien een idee voor je volgende vakantie in de bergen van de Vogezen?