Een ferme-auberge is letterlijk een boerderijherberg: een plek waar authenticiteit en tradities de boventoon voeren en waar ontmoetingen en gezelligheid samengaan, en dat alles in een schitterende omgeving.
Het ontstaan van de ferme-auberge
De marcaires, melkers en kaasmakers, waren iets meer dan een eeuw geleden de eersten die wandelaars ontvingen. Dankzij de oprichting van de Club Vosgien en de eerste gemarkeerde wandelpaden werden fermes-auberges een geliefde tussenstop voor wandelaars. Later stelde de zeer actieve Vereniging Fermes-auberges zich garant voor de kwaliteit van de ontvangst, de producten, de authenticiteit van de maaltijden en de omgeving in het departement Haut-Rhin. In de rest van het gebergte zijn de bedrijven aangesloten bij het netwerk Bienvenue à la Ferme.
Het melkersmaal
Je krijgt in een ferme-auberge een degelijk maal voorgeschoteld: het melkersmaal (repas marcaire). Als voorgerecht heb je de keuze uit een soep of een hartige taart, de 'tourte de la vallée'. Daarna het hoofdgerecht: gerookt varkensvlees met roïgabrageldi in de Elzas of tofailles in Lorraine (schijfjes aardappel die 2 à 3 uur met ui en spek in de boerenboter hebben gesudderd). Even een korte pauze voor een stukje munsterkaas of bargkass, en heb je daarna nog plek, sluit dan af met een siesskass of een punt bosbessentaart, een topper in het seizoen.
Wandelingetje voor de spijsvertering
Zin om even de benen te strekken voordat je aan je melkersmaal begint of na een plankje fleischshnackas? Het project 'Een boerderij / Een wandeling', een initiatief van de Vereniging Fermes-auberges van de Haut-Rhin en het Regionaal Natuurpark van de Ballons des Vosges geeft wandeltips: korte tochtjes met fraaie vergezichten en natuurlijke en culturele bijzonderheden.
Streekproducten
Fermes-auberges zijn in eerste instantie boerderijen. De boeren maken hun producten ter plekke: yoghurt, munster of andere kazen, vlees, spek, gerookte ham... kortom, een grote diversiteit aan uitzonderlijke producten. En ook al is het traditionele melkersmaal nog steeds bijzonder gewaardeerd door de klant, elke ferme-auberge is anders en heeft zijn eigen specialiteiten. Dus, schuif gewoon aan in deze gezellige, gastvrije sfeer waaraan de fermes-auberges hun reputatie ontlenen !
Het behoud van de bergen
Fermes-auberges kunnen hun authentieke tradities doen voortleven dankzij de combinatie van het ontvangen van toeristen en het runnen van hun boerenbedrijf in de bergen. Het evenwicht tussen de twee is meer dan ooit van uiterst belang voor het behoud van het leven en de gastvrijheid in de bergen. Deze ansichtkaartenlandschappen zijn niet alleen het resultaat van de tand des tijds en een gulle natuur, daar weten de mensen die er wonen van mee te praten! De landschappen vormen de basis van het natuurtoerisme.
Help ons de berg te behouden
De lijst van hoeveherbergen in het Vogezengebergte
Bezoek deze pagina om een boerderij te vinden in de buurt van uw trektocht of accommodatie.
De lijst van hoeveherbergen in het Vogezengebergte